Bari- cel mai modern oraș al Pugliei

Formând călcâiul și pintenul cizmei Italiei, Puglia e o regiune a bisericilor superbe, a castelelor și a plajelor însorite

Ghid complet Italia

Această parte de Italia supraviețuiește din turism și din culturile de măslini. Deși aici viața este mai ieftină, oamenii sunt la fel de cocheți , la fel de plini de viață, de o vivacitate aparte specifică acestei culturi. Ajunși aici veți descoperi un oraș italinesc cu adevărat, cu mâncare delicioasă, cu peisaje încântătoare, cu turiști mișunând la tot pasul și cu un centru vechi plin de vervă.  Bari trebuie simțit prin toți porii, nu e genul de loc unde îți iei harta în mână și bifezi galerii de artă,expoziții sau castele, aici trebuie să te pierzi pentru a te regăsi. Trebuie să iei la pas orașul și pentru câteva zile, să te conectezi cu tot ce insemnă el.

Cum ajungem în Bari?

Există numeroase curse Bari-București la prețuri accesibile.. Din aeroport aveți mai multe variante de a ajunge în oraș, în Piața Aldo Moro. Cea mai accesibilă variantă este autobuzul unde biletul costă în jur de 1 euro. Biletul de metrou este și el o opțiune bună, costând în jur de 5 euro. Distanțele în oraș trebuie parcurse pe jos pentru a vă putea bucura de întregul frumos oferit de acest încântător loc.

Ce mâncăm în Bari?

Zona este cunoscută pentru experințele culinare inedite, oferite la prețuri accesibile turiștilor. Specialitățile locale sunt orechettele, pastele în formă de urechi, asezonate fie cu sos pomodore, fie cu fructe de mare. Eu vă pot recomanda doua restaurante. Dacă sunteți iubitori de pizza,locul ideal pentru voi este Pizzeria Arco della Neve(situată în centrul vechi), însă vă avertizez că cea făcută la cuptor în stil napoletan poate să creeze dependență. Blatul este diferit de cel românesc, fiind foarte subțire, crocant, cu o cantitate mare de mozzarela și alte ingrediente locale. Un alt loc unde trebuie să ajungeți este La Cantina dello Zio( tot în zona veche a orașului). Noi am savurat o delicioasă caracatiță, sora mea și-a comandat o lasagna incredibil de bună (sigur că am gustat și de la ea, mirosul fiind atât de imbietor), iar la desert un tiramisu autentic cu fundal sonor muzica lui Celentano. Din partea casei am primit la sfarșit limoncello, băutura dulceagă devenită simbolul Italiei.

Ce vedem în Bari?

● Basilica San Nicola

Basilica adăpostește moaștele Sf. Nicolae, fiind unul dintre locurile de pelerinaj cu o importanță deosebită din Italia. Legendele spun ca rămășițele ar fi fost aduse aici de niște pirați, pe mare. Stilul romanic se regăsește în arcadele basilicii, în fațadele simple, dar impunătoare. Podeaua de marmură este și ea un element decorativ, fiind alcătuită din motive orientale. Accesul în cripta Sf. Nicolae se face gratuit și m-a uimit faptul că există două altare, dedicate atât regligiei catolice, cât și celei ortodoxe. Dacă vreți să rămâneți cu o amintire frumoasă și să sustinți conservarea basilicii puteți achiziționa o icoană sau alte obiecte sfințite de la magazinul din fața basilicii.

Lungomare

Plimbându-mă pe Lungomare, gândul mi-a zburat o clipă la Nisa, fiind a doua pietonală de-alungul mării ca lungime după cea din orașul franțuzesc. Bari se află pe coasta Mării Adriatice, natura oferindu-i deja avantajul unei priveliști desăvârșite, pe fundalul sonor al mării lovindu-și valurile de țărm.  Lungomare este drumul ce se întinde pe 1 km, plecând de la port ajungând la Parco per Cani unde italienii vin fie pentru sportul de dimineață, fie pentru o plimbare romantică seara înainte de cină. Pescărușii plutind ușor în razele soarelui îți vor oferi fotografia perfectă,dar și o amintire ce nu o vei uita curând.

Corso Vittorio Emanuele II și Via Sparano da Bari

Via Sparano da Bari este strada ce pleacă de la gară către centrul vechi, artera pietonală renumită pentru magazinele de brand. Vittorio Emanuele II este bulevardul principal ce separă centrul vechi de partea nouă și zona comercială a orașului denumită după primul rege al Italiei.

● Catedrala orașului

Mergând pe străzile din Bari vei observa la intrările caselor din centrul istoric mici altare cu flori, icoane, sculpturi, lumânări, dedicate divinității pentru simplul motiv că italienii, din sud sunt foarte credincioși. Am ajuns aici chiar în timpul unei ceremonii catolice, iar mirosul de tămâie și sunetul de orgă, catedrala plină de credincioși , dar totuși cu o liniște zgomotoasă, au alcătuit un tablou încântător. Aici au fost aduse în secolul al IX-lea moaștele Sf. Sabin, ce veghează lăcașul și în ziua de astăzi.

Portul vechi

Bărcile în bătaia vântului vopsite în nuanțe de albastru, pescarii ce își pregătesc uneltele pentru a pleca la treabă, cerul limpede, toate te duc cu gândul la perenitatea obiceiurilor mediteraneene. După o zi plină aceștia se întorc cu pește proaspăt,sepie, caracatiță, scoici, pește ce le asigură veniturile pentru a-și întreține familiile. Pentru a ajunge în această zonă puteți întreba localnicii de Teatrul Margherita, clădire ce își are zidurile imbrăcate în valurile spumoase ale Adriaticii.

Castelul

Castelul din Bari își are originile încă din sec XI, înălțându-se astăzi în centrul orașușui, cu o formă aproape perfectă, neatins de trecerea veacurilor. Stilul este tradițional normand, alcătuit din 4 turnuri ce aveau drept scop protecția orașului, cu o curte interioară superbă impodobită cu flori și cactuși, cu un șanț exterior, la bazele cărora turiștii se înghesuie pentru o fotografie. În interior noi am putut admira o colecție dedicată imigranților ajunși pe mare la țărmurile Italiei.

Barivechhia – orașul vechi din Bari

Centrul vechi este atracția principală a orașului, combinație interesantă între Napoli, Sicilia si Malta. Noi am stat aici , cazate într-un mic apartament, oferindu-ne o experință unică, traversând seară de seară cotloanele înguste, decorate cu plante exotice, ascultând discuțiile autentice dintre localnici. Deși nu până demult Bari era considerată o zonă periculoasă, noi ne-am plimbat în voie, fără să simțim vreun stres, ceea ce sublineză faptul că autoritățile și-au făcut treaba, încercând să mărească numărul de turiști ce calcă pragul orașului. Simpla plimbare prin labirintul de străduțe este o experință unică, localnicii avându-și intrările în casă, cu ușile larg deschise, dîn bucătărie direct din strada principala.

Ponturi de călătorie

  • După ora 14.00 restaurantele se inchid și deschid relativ târziu, în jur de ora 19.00, italienilor plăcându-le să cineze noaptea(deci nu aveți șanse de diete cât vă aflați prin Puglia), iar sfatul meu este să nu săriți prânzul.
  • Localnicii sunt foarte matinali, de dimineață străzile sunt pline, plăcându-le să înceapă ziua savurând un expresso și un dolce în timp ce se pun la curent cu știrile zilei.
  • Cine a fost Aldo Moro? E bine să vă informați deoarece multe puncte din Puglia, piețe, restaurante, statui, străzi, îi poartă numele, fiind un simbol. Aldo Moro a fost unul dintre cei mai respectați politicieni ce a luptat împotriva mafiei, ucis fiind de membrii Brigăzii Roșii după ce a fost răpit în plină zi în timp ce se îndrepta către o ședință.

Gânduri

Deși unii pot crede că nu este cea mai potrivită perioadă de a scrie despre Italia, dragostea mea pentru aceată țară este nemărginită și mai mult decât orice cred că este momentul perfect de a îi promova frumusețea.

Să nu uităm că cel mai frumos cadou după Revoluție dăruit generației noastre a fost LIBERTATEA, fie de a scrie, fie de a te informa, de a te exprima, dar mai ales de a călători. Să păstrăm cu dârzenie darul acesta fără de preț . Urmează ultimul articol din această serie, despre orășelul Alberobello și aștept propunerile voastre pentru următoarele destinții, dar până atunci….

Ție pe unde-ți mai umblă inima, cititorule?

𝕮u inocența specifică mie, dar și cu maturitatea omului ce a început să capete experiență, îmi voi lăsa gândurile aici. Datorită oamenilor din jurul meu, am avut curajul să urmez acest drum și chiar dacă primul pas este mai greu, nu vom atinge niciodată orizontul fără sa fi încercat zborul.
Articole create 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus