TOP 10 cele mai spectaculoase piețe ale Italiei

Italia este ademenitoare, timp de mii de ani a sedus poeți, artiști, înțelepți ai lumii sau simpli călători vrăjiți de farmecele ei. Italia este muza celor ce și-au pierdut inspirația. Italia este sentiment, parfum, farmec fără de leac.

1.Piața Spania – ROMA

Prea des asaltată de sute de  turiști, centrul vieții de noapte al orașului, Piata Spania, numită și Tridente, de la forma celor trei străzi ce pornesc încă din Piața del Popolo, reprezintă  unul dintre punctele de interes principal ale Romei. Această zonă cochetă este renumită pentru magazinele de modă italienești ce au atras renumele de cea mai elegantă zona a Romei. Fântâna în formă de barcă realizată de Bernini este  elementul central al pieței ce conturează incredibil de frumos spiritul clasicismului. Scena este dominată de treptele spaniole în stil rococo, în vârful cărora se află spectaculoasa Santa Maria del Popolo.

2. Piața San Marco – VENEȚIA

Cu turiști mișunând la orice oră din zi și din noapte, reprezentând inima Veneției supranumită de Napoleon ”cel mai elegant salon al Europei”, Piața San Marco fură privirile oricărui iubitor de frumos. Elementele  de arhitectură gotică, bizantină și renascentistă pot fi admirate de la o înălțime copleșitoare din clopotnița turnului aflat în partea estică a pieței . Bijuteria locului este Palatul Dogilor, fosta reședință a celor 120 de dogi ce au stat la cârma Veneției timp de mai bine de 1000 de ani. Dupa o zi obositoare, turiștii popesesc la cafenele și bistrourile din apropiere pentru a savura gustul rafinat al unei expresso scurt și pentru o serie de fotografii alături de porumbeii ce susțin imaginea idilică a orașului.

3.Piața Miracolelor – PISA

Capodoperele arhitecturii romanice se contopesc perfect în Piața Miracolelor, declarată patrimoniu UNESCO. Aceasta găzduiește patru edificii importante, edificii ce constituie principalul punct de atracție, atât religios, cât și turistic al orașului: Cimitirul Medieval, Catedrala, Battistero (pentru ceremonia botezurilor) și Campanila (Turnul Înclinat). Celebrul Turn înclinat din Pisa, atrage milioane de turiști în cautarea fotografiei perfecte ce încă încearcă să deslușească explicația logică a formei unice a acestei clădiri cu valoare arhitectonică colosală.

4. Piața Signoria – FLORENȚA

Leagănul renașterii europene, Florența găzduiește o expoziție de artă în aer liber. Piața Signoria a  fost nucleul vieții politice din Florența lucru subliniat de Palazzo Vecchio, loc destinat oratorilor ce se adresau mulțimii.  Tot acest loc a găzduit episoade istorice ale omenirii cum ar fi  întoarcerea familiei Medici, dar și locul unde a fost sacrificat Savonarola, călugărul ce pedepsea prin aceeași metoda pe toți cei ce alegeau să se abată de la catolicismul lui. Sculpturile aflate în piață sunt într-o contradicție istorică fascinantă. Hercules subliniază puterea fizica a Familiei Medici, întoarsă din exil. În exteriorul Palazzo Vecchio tronează David de Michelangelo drept răspuns al sfidării față despotismul  Medicilor, iar Nettuno comemorează ambițiile acestei familii, în timp ce Perseo ține în mană capul Medusei precum un advertisment pentru cei ce vor încălca cuvântul acestei familii.

5. Piața Grande –MODENA

Piața Grande marchează nucleul politic și religios al orașului Modena, centru atât în sens geografic, cât si cultural, declarată și patrimoniu mondial UNESCO. Deși nu foarte cunoscut de turiști, orașul este de o frumusete ireproșabilă. Atat în trecut, cât și în prezent, locul găzduia cele mai importante evenimente ale comunității. Catedrala și turnul Ghirlandina sunt doua componente arhitecturale deosebite ce pot fi admirate de aici.

6. Piața Publică – SIENA

Simbolul orașului Siena, în formă de semilună, pavată cu cărămidă roșie, cu relief înclinat, Piața Publică celebrează arta gotică în toată măiestria ei. Cărămida este cea care predomină în întregul oraș. UNESCO distinge Siena ca materializarea desăvârșită a unui oraș medieval.Apogeul trecutului său a fost existența școlii de pictură din evul mediu, ce a susținut extraordinar evoluția artei. Din păcate, populatia a fost decimată dupa epidemia de ciumă, însă această tragedie a susținut totuși păstrarea într-o formă perfectă a arhitrecturii sale. În prezent, de doua ori pe an, piața găzduiește Palio, faimoasa cursa de cai, dar și alte  activități în jurul carnavalului. Turiștii vin să poposeasca aici, după o zi lungă plină de plimbări de-alungul străzilor romantice din Siena, vizitând mai apoi Domul. Eu am ramas înmărmurită de viața și culoarea acestui oraș-cetate.

7. Piața Maggiore – BOLOGNA

Roma barocă în toată gloria ei se întregește în Piața Magiorre din Bologna. M-am îndragostit iremediabil  de orașul acesta de la prima vedere și am revenit anul trecut copleșită de frumusețea acestuia, de  ambianța plină de viață, dar totuși destinsă, de istoria lui, dar mai ales pentru delicioasele paste bolognese. Nu degeaba este supranumită “Bologna GRASSA”.

8. Piața Domului – MILANO

Veșnic aglomerată, Piața Domului este piața principală a incomparabilului Milano, de departe cea mai vizitată atracție turistică a orașului.Dominată de Domul din Milano , întreaga imagine poate tăia resprirația fiecăruia. Loc de întâlnire pentru milanezi, unde porumbeii, cafenelele, boutiqurile de lux italinești sunt elementele ce oferă un aer de rafinament orașului , turiștii îi calcă pragul pentru o vizită în faimosa Scala din Milano și pentru frumusețile Castelului Sforzesco.

9. Piața Sf. Petru – VATICAN

Cu forma unei elipse perfecte, situată chiar în inima Vaticanului, adăpostind Bazilica Sfantul Petru, proiectată de maestrul Bernini, simbol pentru arta baroca și una din mințile sclipitoare în domeniul arhitecturii, Piața Sfântul Petru este rodul lucrărilor seculare. Centrul acesteia este marcat de obeliscul egiptean, vechi de mai bine de 4.000 de ani, încadrat de doua fântâni spectaculoase. Cele 248 de coloane în vârful cărora de înalță cei 140 de sfinți , reprezintă elementul de interes, coloane ce par să dispară privind din anumite unghiuri. De sus, acestea sunt precum două brațe ce cuprind creștinitatea  și pelerinii săi din toate colțurile lumii.

10. Piața Navona – ROMA

Cu un aer nobil,  de o frumusețe copleșitoare, din punctul meu de vedere, Piața Navona iși merită locul din plin în topul de astăzi. Seara, turiștii pot admira un tablou plin de rafinament  susținut de lumina difuză ce se oglindește în ” Fântâna celor patru fluvii„  realizată de inegalabilul  Bernini. În trecut locul acesta era ocupat de arena fostului stadion  înainte de constructia renumitului  Colosseum. Vă avertizez, este inevitabil să nu pierdeți minute bune aici pentru a cuprinde cu ochii această mare de frumos ce se va revărsa în fața voastră. Roma mi-a furat o parte din suflet pe care nu o voi putea lua niciodată inapoi.

Sper să ne întâlnim în viitoarele călătorii, dar până atunci…

Ție pe unde-ți mai umblă inima cititorule?

Sursă fotografii: arhiva personală și www.pinterest.com

𝕮u inocența specifică mie, dar și cu maturitatea omului ce a început să capete experiență, îmi voi lăsa gândurile aici. Datorită oamenilor din jurul meu, am avut curajul să urmez acest drum și chiar dacă primul pas este mai greu, nu vom atinge niciodată orizontul fără sa fi încercat zborul.
Articole create 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus