TOP 5 cele mai spectaculoase catedrale ale Europei

Articolul acesta a venit din dorul unei noi călătorii. Aș fi putut lungi cu siguranță topul, însa am ales să mă rezum doar la 5. Aceste 5 minunății nu sunt doar spectaculoase din punct de vedere arhitectural, ci sunt simboluri ale sacralitații, dar si ale artei, reprezintă cultura si istoria omenirii și vă promit că vă veți îndrăgosti de fiecare în parte.

1.Domul din Milano

Una din imaginile emblematice ale Europei si simbolul orașului Milano, aflat in Piața Centrală, reprezentând nucleul orașului, Domul din Milano se numară în top 3 cele mai mari catedrale ale lumii. Ornamentele, fațadele, turnurile alcătuiesc o imagine statuară. Orga, cea mai frumoasă piesă a interiorului, este și cea mai mare din Italia. Urcând in vârful domului, pe acoperiș, imaginea te va învălui, simțind parcă o îmbrățișare a frumosului. Stilul gotic este transpus prin cele 135 de turle, impresia contopirii cu cerul ducându-ne cu gândul la spiritualitate.

În interior, deasupra altarului, se poate admira vestita lumină roșie, locul unde se păstrează unul din cuiele cu care a fost răstignit Iisus Hristos. Acest element sacru se celebrează anual prin sărbătoare numită Ritto della Nivola moment în care acesta este expus publicului, invitandu-l la rugăciune.

2.Catedrala din Gloucester

Deși nu este atât de cunoscută de turiști, nu am putut să nu o includ în topul plăcerilor mele. Catedrala orașului Gloucester reprezintă unul din cele mai spectaculoase monumente ale Angliei. Cu toții am auzit de Harry Potter sau Sherlock Holmes , dar nu și de legatura dintre aceste 2 nume. Acum că v-am atras atenția și v-am stârnit curiozitatea, este bine de știut că aici s-au filmat scene din faimoasele ecranizări.

Catedrala adăpostește morminetele a zeci de personalități istorice marcante ale Angliei. Stilul gotic împletit cu  vitraliile pastelate, aflate de-alungul coridoarelor cu parfum de istorie, și orga din secolul 17 încununează o experiență vizuala unică.

3.Sagrada Familia

Deși neterminată, aceasta ilustrează una din cele mai impresionante cadre văzute de mine. Cea mai însemnată lucrare a lui Antonio Gaudi, celebra Sagrada Familia întruchipează în prezent bijuteria coroanei numită Barcelona. Deși construcția a început în anul 1882, până în prezent aceasta nu este finalizată, însa și așa adună anual milioane de turisti fermecați de locul desprins din povești. Personal cred că vitraliile alcătuiesc cel mai frumos taboul, iar cromatica te duce cu gandul la cele 4 anotimpuri.

Gaudi glumea spunând că angajatorul lui, cunoscut sub numele de Dumnezeu, nu se grăbește să vadă catedrala terminată, arhitectul dedicându-și mare parte din viață acestui proiect grandios. Mormântul artistului ce a pus Barcelona în topul celor mai căutate orașe din lume se află în prezent in cripta basilicii. Un alt element important este înălțimea covârșitoare pentru omul ce se simte infim în fața acestei minuni. Întrebat fiind de motivul inâlțimii turlelor, Gaudi a raspuns: ,,Chiar daca omul nu le poate vedea, îngerii sunt cei care trebuie să le zărească din cer“. Pentru emoția pe care o oferă, vă sugerez să îi treceți pragul.

4. Bazilica Sfântul Petru

Cred că cei care au ajuns în Roma au o imagine înspăimântătoare asupra cozii infernale din Piața San Pietro de turiști nerăbdători să vadă una din cele mai somptuoase construcții ale Italiei. Biserica pare că are 2 brațe infinit de lungi ce curpind valurile de pelerini.Construită de Constantin cel Mare, dar deteriorată de trecerea veacurilor, Michelangelo a ajutat la reconstrucția  bisericii, in care Bernini a adus un plus datorat frumoaselor tente baroce. Loc de inspirație pentru pictori și poeți, San Pietro este leagănul sacralității. Cele aproape 300 de coloane și cele 140  de statui datează încă din secolul 17 . Obeliscul central al pieței este adus din Egipt și este fascinat din punct de vedere istoric, fiind unul din cele cele 13 obeliscuri antice ale Romei.

Cea mai mare construcție romano-catolică din lume este așezată chiar pe locul unde împaratul Nero a dat ordin ca Sf. Petru sa fie răstignit. Mormantul întemeietorului credinței catolice, se află în centrul bisericii. Urcând cele 500 de trepte ajungeți în fața tabloului ce poartă numele de Roma, o comoară vie a omenirii.

5.Mânăstirea Montserrat

Aflată în inima Cataluniei, la limita dintre cer si pământ, domnește Mănăstirea Montserrat. Telefericul face legătura între baza muntelui și ansamblul monahal, prilejul perfect pentru o plimbăre de neuitat. Montserrat este unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru pelerinaj. Cunoscuta sculptură „Fecioara Neagră” a rezistat tuturor tentativelor de distrugere,jafuri, incendii, fiind considerată o minune, iar credincioșii o celebrează zilnic prin aprinderea candelelor și prin rugăciuni. Aici se spune că ar fi poposit și cupa de vin- Sfântul Graal din care a băut Hristos la Cina cea de Taină. Tot aici compozitorul Richard Wagner a găsit inspiraţia pentru una din lucrările sale.

În zilele senine, de aici se pot admira toate colțurile exoticei Catalunia. Eu am ajuns din pură curiozitate, dar mă bucur din toată ființa mea că am putut fotografia cu ochii mei priveliștea aceasta. Montserrat este liniște, este meditație, este spiritualitate.

Sper ca acest articol să vă fi stârnit dorul de vacanță și curiozitatea de a descoperi locurile acestea pline de farmec și mister. Aștept sugestiile voastre cu interes, dar până atunci...

Ție pe unde-ți mai umblă inima, cititorule?

Sursă fotografii https://pin.it/cveg52olu https://pin.it/pfnu4nc4cdllb7 https://pin.it/vupfmw2p4gyw4l https://pin.it/qgfhi2cnj46pn2 https://pin.it/pzph4qqysv5363 https://pin.it/sq4px7um6qmynu https://pin.it/dkt22eetftjby2 https://pin.it/ya32j3x4gqvbgv https://pin.it/sbbsa4ewrxcx34 https://pin.it/n3wbrzccgm2zts https://pin.it/6bqsl5i62agbzy

𝕮u inocența specifică mie, dar și cu maturitatea omului ce a început să capete experiență, îmi voi lăsa gândurile aici. Datorită oamenilor din jurul meu, am avut curajul să urmez acest drum și chiar dacă primul pas este mai greu, nu vom atinge niciodată orizontul fără sa fi încercat zborul.
Articole create 10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus